MLS


Suomen Beaglejärjestön jalostusjaosto seuraa aktiivisesti Suomessa olevien beaglein terveyttä ja yleistä hyvinvointia. Terveystietojen keruu ja arkistointi on yksi osa tätä työtä. Terveystiedot tulevat pääosin koirien omistajilta ja niiden kasvattajilta. Tietojen keruu tapahtuu hyvässä yhteistyössä beaglein omistajien ja kasvattajien kanssa.

MLS on vakava sairaus, joka on helposti estettävissä geenitestin avulla.

Alla on lista suomalaisista testatuista beagleistä. Listalla ovat ne MLS-testatut beaglet, joiden testitulos on ilmoitettu jalostusjaostolle ja joista on annettu lupa tuloksen julkistamiseen. Jos koirasi on testattu ja haluat sen tuloksen alla olevaan listaan, toimi seuraavasti:

Lähetä dokumentti testin tuloksesta sähköpostiin titi.rolin@beaglejarjesto.fi ja laita mukaan teksti, jossa annat luvan tuloksen julkistamiseen listalla sekä omat yhteystietosi.

Jalostusjaosto suosittaa jalostukseen käytettävien beaglein testaamista ennen astutusta.

MLS on yhden geenivirheen aiheuttama sairaus. MLS on vakava sairaus, mutta se on helposti estettävissä luotettavan geenitestin avulla. Testaaminen on helppoa ja se tehdään testattavan koiran poskisolunäytteestä. Testitulos kertoo koiran tilan tämän geenin osalta. Tulos kerrotaan tällä listalla seuraavanlaisilla kirjainyhdistelmillä.

MLS-virhe periytyy hyvin suoraviivaisesti, joten jos tuloksissa on oman koirasi sukulaisia, joilla on MLS/N- tai MLS/MLS-tulos, on ehdottoman tärkeää testata koirasi ennen sen jalostuskäyttöä.

Mikäli tehty testi kertoo koiranne olevan kantaja, se ei sulje sen jalostuskäyttöä pois. Sen jalostuskäyttö on mahdollista, kun kumppaniksi valitaan MLS-geenistä vapaaksi testattu uros/narttu.

Mikäli Sinulle herää kysymyksiä tai haluat lisää tietoa asiaan liittyen, voit olla yhteydessä jalostusjaostoon. Kysymyksiin vastaavat Titi Rolin (050 338 8158) tai Antti Lindqvist (040 552 1488).

Suomen Beaglejärjestö, jalostusjaosto.


Geenitestejä voi tilata ainakin seuraavilta laboratorioilta:

Genomialta tilatuista geenitesteistä (myös muut kuin Lafora) 10% alennus SBJ:n jäsenille: Tilaus tehdään Genomian sivuilla www.genomia.cz/en/breed/beagle/

Näin tilaat Genomialta "step by step" 

Laboklin myöntää alennusta Suomen Kennelliiton jäsenille, kun käytät jäsenille tarkoitettua lähetettä. Huom: Beagle ei kuulu rotuihin, joiden dna-tuloksia rekisteröidään Kll:n jalostusjärjestelmään.

Lähetä dokumentti testin tuloksesta sähköpostitse titi.rolin@beaglejarjesto.fi ja liitä mukaan teksti, jossa annat luvan tuloksen julkistamiseen listalla, sekä omat yhteystietosi.


Poskisolunäyte
Koiran suun tulee olla mahdollisimman puhdas näytettä otettaessa. Jokaisesta tutkittavasta koirasta otetaan näyte kahdella poskisoluharjalla seuraavan ohjeen mukaan.
1. Tarkista koiran TM-numero.
2. Avaa näytteenottopakkaus poskisoluharjan varren puoleisesta päästä. Aseta poskisoluharjan harjaosa koiran ikenen ja posken väliin ja harjaa posken sisäosaa posken koko pituudelta noin 15 sekunnin ajan.
3. Anna harjan ilmakuivua vähintään 15 minuutin ajan. Kosteana pakatut näytteet saattavat pilaantua.
4. Laita harja takaisin alkuperäiseen pakkaukseensa ja sulje pakkaus teipillä.
5. Merkitse koiran nimi ja TM-numero tai rekisterinumero pakkauksen päälle.
6. Lähetä näytteet laboratorioon normaalissa postissa. Näytteet säilyvät tarpeen vaatiessa muutamia päiviä jääkaapissa.


Geenitestitulokset on ilmaistu seuraavasti:

N/N kertoo, ettei koira kanna MLS-geeniä perimässään.

N/MLS kertoo, että koira itse on terve, mutta se on MLS-geenin kantaja.

MLS/MLS kertoo, että koira on sairastunut MLS-sairauteen.

N/N* kertoo, että koira on perimänsä kautta saanut tuloksen N/N. Sen molemmat vanhemmat on testattu ja ne ovat saaneet tuloksen N/N.

N/MLS# kertoo että koira on jälkeläisensä tai vanhempansa testituloksen perusteella vähintään kantaja.