MLS


MLS (Musland-Luke Syndrome) on geneettisesti periytyvä sairaus, joka aiheuttaa rakennemuutoksia varsinkin luissa, sidekudoksessa ja ihossa. Tautia kutsutaan myös nimellä "tight skin disease", suoraan käännettynä tämä tarkoittaa "kireän nahan sairaus" ja sen aiheuttaa mutaatio yhdessä geenissä. Beagle on ainoa koirarotu, jossa tätä ilmenee.

MLS-syndroomaa väitetään esiintyneen jo suhteellisen kauan, jopa noin 100 vuotta. Sitä löydetään koko beaglepopulaatiosta ympäri maailman. Vastasyntyneessä pennussa taudin oireita ei välttämättä ole havaittavissa, yleensä ne ilmenevät vasta 8 viikon iästä lähtien - eli pentujen luovutusiän jälkeen. Kehityshäiriöt näkyvät selvästi, kun koira on yli vuoden ikäinen.

MLS-syndrooman näkyviä muutoksia ovat litteä kallo ja rustoiset korvalehdet, jotka kääntyvät ulospäin sekä vinot silmät. Tyypillistä on myös käyrät eturaajat, joissa usein uloimmat varpaat ovat vetäytyneet; tämän vuoksi koira seisoo jatkuvasti varpaillaan.

MLS-beaglet ovat omistajiensa mukaan erittäin sosiaalisia. Niiden tiedetään eläneen pitkäänkin, mutta rakennemuutoksien vuoksi ne eivät tietenkään kestä rankkaa fyysistä rasitusta, kuten metsästystä.

Lista MLS-testatusista koirista löytyy jalostusjaoston pääsivuilta
Listalla ovat ne MLS-testatut beaglet, joiden testitulos on ilmoitettu jalostusjaostolle ja joista on annettu lupa tuloksen julkistamiseen. Jos koirasi on testattu ja haluat sen tuloksen alla olevaan listaan, toimi seuraavasti:

Lähetä dokumentti testin tuloksesta sähköpostiin titi.rolin@beaglejarjesto.fi ja laita mukaan teksti, jossa annat luvan tuloksen julkistamiseen listalla sekä omat yhteystietosi.

Jalostusjaosto suosittaa jalostukseen käytettävien beaglein testaamista ennen astutusta.

MLS on yhden geenivirheen aiheuttama sairaus. MLS on vakava sairaus, mutta se on helposti estettävissä luotettavan geenitestin avulla. Testaaminen on helppoa ja se tehdään testattavan koiran poskisolunäytteestä. Testitulos kertoo koiran tilan tämän geenin osalta. Tulos kerrotaan tällä listalla seuraavanlaisilla kirjainyhdistelmillä.

MLS-virhe periytyy  resessiivisesti eli suoraviivaisesti , joten jos tuloksissa on oman koirasi sukulaisia, joilla on MLS/N- tai MLS/MLS-tulos, on ehdottoman tärkeää testata koirasi ennen sen jalostuskäyttöä.

Mikäli tehty testi kertoo koiranne olevan kantaja, se ei sulje sen jalostuskäyttöä pois. Sen jalostuskäyttö on mahdollista, kun kumppaniksi valitaan MLS-geenistä vapaaksi testattu uros/narttu.

Mikäli Sinulle herää kysymyksiä tai haluat lisää tietoa asiaan liittyen, voit olla yhteydessä jalostusjaostoon. Kysymyksiin vastaavat Titi Rolin (050 338 8158) tai Antti Lindqvist (040 552 1488).

Suomen Beaglejärjestö, jalostusjaosto.


Geenitestitulokset on ilmaistu seuraavasti:

N/N kertoo, ettei koira kanna MLS-geeniä perimässään.
N/MLS
kertoo, että koira itse on terve, mutta se on MLS-geenin kantaja.
MLS/MLS
kertoo, että koira on sairastunut MLS-sairauteen.
N/N*
kertoo, että koira on perimänsä kautta saanut tuloksen N/N. Sen molemmat vanhemmat on testattu ja ne ovat saaneet tuloksen N/N.
N/MLS#
kertoo että koira on jälkeläisensä tai vanhempansa testituloksen perusteella vähintään kantaja.

Jos kumpikaan vanhemmista ei kanna MLS geenivirhettä, ei sairaita eikä edes kantajia voi syntyä.

MLS-geenivirheen suhteen vapaa koira voidaan huoletta parittaa MLS-kantajalla ilman riskiä sairaista pennuista. MLS-kantaja voidaan siis parittaa koiralla, joka ei kanna geenivirhettä. Näissä tapauksissa jokaisella pennulla on 50 %:n mahdollisuus olla joko geenivirheestä vapaa tai MLS kantaja.

Sairaan tai sairastuvan koiran molempien vanhempien on siis oltava kantajia tai sairaita.

Geenitestillä pystytään todentamaan sekä sairaat koirat, sairauden kantajat, että geenivirheestä vapaat koirat.

Suomen Beaglejärjestön jalostusjaosto suosittelee koirien geenitestaamista ennen paritusyhdistelmien toteuttamista. Testaaminen ei ole tarpeen silloin, jos koiran MLS-status tiedetään sukulaisten statusten perusteella.

MLS-tiedon huomioon ottaminen paritusyhdistelmissä mahdollistaa MLS-taudin karsimisen rodusta.

Ole yhteydessä jalostusjaostoon, jos tarvitset neuvoa.


Geenitestejä voi tilata ainakin seuraavilta laboratorioilta:

Genomialta tilatuista geenitesteistä (myös muut kuin Lafora) 10% alennus SBJ:n jäsenille: Tilaus tehdään Genomian sivuilla www.genomia.cz/en/breed/beagle/

Näin tilaat Genomialta "step by step" 

Laboklin myöntää alennusta Suomen Kennelliiton jäsenille.

Huom: Beagle ei kuulu rotuihin, joiden dna-tuloksia rekisteröidään Kll:n jalostusjärjestelmään.


Poskisolunäyte
Koiran suun tulee olla mahdollisimman puhdas näytettä otettaessa. Jokaisesta tutkittavasta koirasta otetaan näyte kahdella poskisoluharjalla seuraavan ohjeen mukaan.
1. Tarkista koiran TM-numero.
2. Avaa näytteenottopakkaus poskisoluharjan varren puoleisesta päästä. Aseta poskisoluharjan harjaosa koiran ikenen ja posken väliin ja harjaa posken sisäosaa posken koko pituudelta noin 15 sekunnin ajan.
3. Anna harjan ilmakuivua vähintään 15 minuutin ajan. Kosteana pakatut näytteet saattavat pilaantua.
4. Laita harja takaisin alkuperäiseen pakkaukseensa ja sulje pakkaus teipillä.
5. Merkitse koiran nimi ja TM-numero tai rekisterinumero pakkauksen päälle.
6. Lähetä näytteet laboratorioon normaalissa postissa. Näytteet säilyvät tarpeen vaatiessa muutamia päiviä jääkaapissa.